Milli Eğitim Bakanı'ndan Yeni Sınav Sistemi Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında uygulanacak yeni sınav sistemi hakkında detaylı bilgi verdi. Sistemin öğrencilerin analitik düşünme yeteneğini geliştirmeyi hedeflediği belirtildi.

Ankara'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan, "Eğitim sistemimizi geleceğin ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden yapılandırıyoruz. Yeni sınav sistemi, öğrencilerimizin ezberden uzak, analitik düşünme becerilerini ölçmeye yönelik olacak" dedi.

2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak yeni sistemde, şu değişiklikler yer alacak:

• Açık uçlu soruların ağırlığı artırılacak
  • Proje tabanlı değerlendirme sistemi güçlendirilecek
  • Merkezi sınavların sayısı azaltılacak
  • Sürekli değerlendirme modeli benimsenecek
  • Dijital ölçme-değerlendirme araçları kullanılacak

Bakan, liselere geçiş sisteminde de değişikliğe gidileceğini belirterek, "LGS'de öğrencilerin sadece akademik başarısını değil, sosyal becerilerini ve yeteneklerini de değerlendiren bir sistem oluşturuyoruz. Amacımız, her öğrencinin kendi potansiyelini en üst düzeyde gerçekleştirebileceği bir eğitim ortamı sağlamak" ifadelerini kullandı.

Üniversiteye giriş sisteminde de yapılacak değişiklikler hakkında bilgi veren Bakan, "YKS'de de benzer bir yaklaşımla, öğrencilerin bilgiyi kullanma ve problem çözme becerilerini ölçen bir değerlendirme sistemi oluşturuyoruz" dedi.

Eğitim uzmanları, yeni sistemin öğrencilerin bilgiyi ezberlemek yerine, anlamasını ve uygulamasını teşvik edeceğini belirtiyor. Bir eğitim sendikası temsilcisi, "Sınav odaklı sistemden beceri odaklı sisteme geçiş, uzun zamandır beklenen bir değişiklikti. Ancak altyapı ve öğretmen eğitimi konusunda da gerekli adımların atılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık, yeni sistem hakkında öğretmenlere yönelik eğitim programları düzenleyeceğini ve veli bilgilendirme toplantıları yapılacağını da açıkladı.

Yeni sınav sistemine ilişkin detaylı kılavuz, önümüzdeki hafta Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi web sitesinde yayınlanacak.